Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Μελομακάρονα !

Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο (φοινίκι στη Μικρασιατική διάλεκτο) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, λάδι και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα στη περίοδο των Χριστουγέννων.Το μελομακάρονο στην αγγλική γλώσσα λέγεται "small honey cake".Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό.



ΣΥΝΤΑΓΉ 1                                                                                                                              


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλό ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό καλαμποκέλαιο
  • 250γρ πορτοκαλάδα
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
  • 1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
  • 4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 500γρ ζάχαρη
  • 2 κιλά αλεύρι
Για το σιρόπι:
  • 1 κιλό μέλι
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιόυ ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
Για το γαρνίρισμα:
  • 500γρ καρύδια

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε.
Βήμα 2
2) Πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Βήμα 3
3) Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω περίπου 30 λεπτά.
Βήμα 4
4) Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βήμα 5
5) Τα ρίχνουμε λίγα λίγα στο σιρόπι περίπου για 5 λεπτά (μέτριο σιρόπιασμα) ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλουμε.
Βήμα 6
6) Τα στρώνουμε στην πιατέλα μας και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ζύμη μας για να είναι έτοιμη θα πρέπει να είναι σχεδόν σφικτή. Όταν θα σιροπιάζουμε τα μελομακάρονά μας, το σιρόπι μας θα πρέπει να σιγοβράζει. Καλή σας όρεξη!!!



ΣΥΝΤΑΓΉ 2                                                                                                                              


Τι χρειαζόμαστε:

  • 750 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μονο του
  • 1 1/2 ποτήρι λάδι
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα
  • 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 3 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. του γλυκού κανελογαρύφαλλο τριμμένο
Για το σιρόπι
  • 1 1/2 ποτήρι νερό
  • 1 1/2 ποτήρι μέλι
  • 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη

Πώς το κάνουμε:

  1. Στο μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά (εκτός από αυτά του σιροπιού). Όταν ανακατευτούν καλά, τα πλάθουμε και τα ψήνουμε σε μεγάλα ταψιά (θα χρειαστούν δύο μεγάλα).
  2. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο γύρω στη μισή ώρα.
  3. Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Βράζουμε ολα τα υλικά για το σιρόπι γύρω στο πεντάλεπτο.
  5. Ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στα ταψιά με τα μελομακάρονα και αφήνουμε να το ''πιούν''.
  6. Ρίχνουμε από πάνω και τριμμένο καρύδι αν μας αρέσει 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου