Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Mushroom


Ένα μανιτάρι (ή Φρύνος) είναι το σαρκώδες, σπορίων που φέρουν καρποφορία σώμα ενός μύκητα, συνήθως παράγεται πάνω από το έδαφος σε έδαφος ή σε πηγή τροφής του.

Το πρότυπο για το όνομα "μανιτάρι" είναι η καλλιεργούμενη λευκό κουμπί μανιτάρι, Agaricus bisporus εξ ου και η λέξη "μανιτάρι" είναι πιο συχνά εφαρμόζονται σε αυτούς τους μύκητες (Basidiomycota, Agaricomycetes) που έχουν ένα στέλεχος (Στίπε), ένα καπάκι (Πηλέας), και τα βράγχια (ελάσματα, τραγουδούν. έλασμα) στην κάτω πλευρά του καπακιού. Αυτά τα βράγχια παράγουν μικροσκοπικές σπόρια που βοηθούν το μύκητα εξαπλωθεί σε όλη την έδαφος ή ένοικο επιφάνειά του.

"Μανιτάρι" περιγράφει μια ποικιλία βράγχια μυκήτων, με ή χωρίς μίσχους, και ο όρος χρησιμοποιείται ακόμη πιο γενικά, για να περιγράψει τόσο τα σαρκώδη καρποφόρα σώματα κάποιων Ascomycota και τα ξυλώδη ή δερματώδη καρποφόρα όργανα κάποιου Basidiomycota, ανάλογα με το πλαίσιο της η λεξη.

Μορφές που αποκλίνουν από το πρότυπο μορφολογία έχουν συνήθως πιο συγκεκριμένα ονόματα, όπως "bolete", "puffball", "stinkhorn", και "Morel», και βράγχια μανιτάρια ίδιοι συχνά ονομάζεται "agarics" σε σχέση με την ομοιότητά τους με Agaricus ή τους τοποθετήστε Αγαρικάλες. Κατ 'επέκταση, ο όρος «μανιτάρι» μπορούν επίσης να ορίζουν το σύνολο του μύκητα, όταν στον πολιτισμό η θάλειον (ονομάζεται μυκήλιο) των ειδών που σχηματίζουν τα καρποφόρα σώματα ονομάζονται τα ''μανιτάρια''.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου